Две срещи с министри проведе във вторник новоназначеният посланик на Украйна

...
Две срещи с министри проведе във вторник новоназначеният посланик на Украйна
Коментари Харесай

Помощта на България обсъди новият украински посланик с министри

Две срещи с министри организира във вторник новоназначеният дипломат на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук. 

С министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов тя разиска положението и вероятностите на двустранното съдействие в икономическата сфера, както и опциите за задълбочаване на комерсиалните връзки сред страните. Това оповестиха от пресцентъра на министерството. 

" В Украйна се намира българска историческа диаспора от над 200 хил. души, която в допълнение укрепва нашите връзки и основава солидна основа за тяхното по-нататъшно подсилване във всички области от съвместен интерес ", уточни министър Стоянов. Той добави, че двете страни имат обичайно положителни стопански връзки и Украйна през годините е измежду водещите търговски сътрудници на България

" Двете страни демонстрираха, че поддържат и надграждат икономическите си връзки, даже в условия на война ", сподели Никола Стоянов. Той подчерта солидарността на България с украинския народ и готовността на българските компании да вземат участие интензивно в процеса на възобновяване на страната след края на военните дейности, " който всички се надяваме да пристигна колкото е допустимо по-скоро ".

Стоянов повдигна тематиката и за повишения импорт на зърно и слънчоглед от Украйна и акцентира нуждата да се откри уравновесено решение за района.

" България твърдо стои зад суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ". Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов по време на среща с новия дипломат. В срещата взе участие и заместник-министърът на защитата Теодора Генчовска. Това оповестиха от пресцентъра на министерството. 

Министър Стоянов срещна посланика с решенията на Народното събрание за оказване на филантропична, военно-техническа и военна помощ на Украйна. " Страната ни взе участие и в задачата на Европейски Съюз EUMAM. Имаме подготвеност за образование на бойни санитари и чакаме поръчките на украинската страна ", изясни министър Стоянов.

 Илашчук благодари за оказаната от България помощ за Украйна, както и за поддръжката за нейната европейска и евроатлантическа интеграция. Тя акцентира, че Украйна постоянно е била правилен сътрудник на България и изрази вяра ефикасното съдействие сред двете страни да продължи.

Припомняме, че Олеся Илашчук връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на 7 април.

От Посолството на Украйна в Република България тогава разпространиха прессъобщение с приветствие и видеопослание на Илашчук, в което тя изрича от името на всички украинци благодарност за помощта, която приятелите на страната й оказват на Украйна в битката.

" Украйна е признателна на България за всестранната политическа, икономическа, финансова, филантропична и военна поддръжка... Ние сме признателни и за помощта, която оказвате на десетки хиляди украински фамилии, намерили краткотрайно леговище във вашата страна.

Илашчук напомни и историческите връзки на нашите нации и увери, че в самостоятелна Украйна българската общественост постоянно ще има опция да развива своята еднаквост. Обръщението й приключва с обещанието, че посолството на Украйна в България ще направи всичко належащо това да стане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР